سلام به شما . من جواد قاسمی هستم (مدیر استودیو تولید محتوای پویاساز) و خیلی خوشحالم که از این طریق دارید مطالب من رو میخونید و تجاربمو با شما به اشتراک میزارم.
مطالبی که توی این مقاله بیان کردم حاصل 8 سال تجربه من در حوزه تولید محتوا هستش و اگه رعایتشون کنی شاید از ضررهای چند میلیونی در تولید محتوا جلوگیری کنی و حتی سودهای چند میلیونی هم بدست بیاری. پس خواهشی که ازت دارم اینه که با دقت این مطالب رو بخونی و اگه الان وقتشو نداری ، آدرس این صفحه رو یجایی ذخیره کن و بعدا با دقت بخون
در این مقاله میخوایم به مهمترین فاکتور که قبل از شروع به تولید محتوا باید بهش توجه کنیم بپردازیم. این فاکتور مشخص میکنه محتوای شما اصلا به درد بخور هست؟ فروش خواهد داشت؟ چه قیمتی رو میشه روش گذاشت؟ از چه بازاری برای تولید محتوا استفاده کنید و چندین مورد دیگه. پس تا همین جای کار فکر میکنم اهمیت این فاکتور مهم رو درک کردید. پس حالا وقتشه بریم سراغ این فاکتور که هست :
مخاطب هدف
بله دوست من - شما قبل از شروع هر کاری باید مشخص کنی مخاطب هدفت کیه ؟
وقتی تونستی مخاطب هدفت رو تعیین کنی اون موقع هست که میتونی در مورد آیتمهای زیر تصمیم درستی بگیری:
۱- نوع بیان محتوا
وقتی شما بدونی مخاطبت کی هست، چند سالشه ؟ سطح سوادش چقدره ؟ بهتر میتونی نوع محتوات رو انتخاب کنی، بعنوان مثال نوع بیان شما برای کودک 5 ساله قطعا متفاوت خواهد بود با یک مدیر کارخانه بزرگ .
منظورم از نوع بیان فقط بیان گفتاری نیست، بلکه مفهوم سطح بالایی مد نظرمه . مثل اینکه تصاویر، اسلایدها و همه متریالهای آموزشی شما باید متناسب با مخاطبتون باشه. مثلا یه اسلاید که برای مخاطب هدف کودک هست قطعا طراحی شلوغ تری و کودکانه ای داره که ممکنه یه مخاطب مثل رئیس یه ادراه اون طرح رو اصلا نپسنده و شما کاملا غیر حرفهای بنظر برسی. پس حتما نوع بیانت سعی کن متناسب با مخاطبی باشه که داری براش تولید محتوا میکنی
۲- شیوه ارائه محتوا
دومین آیتمی که با شناخت مخاطب به شما کمک میکنه، شیوه ارائه هستش. حالا منظورم از شیوه ارائه چیه؟
ببینید شما می تونید به چندین روش محتوا تون رو ارائه بدید . مثل ویدیو ، فیلم ، صوت و عکس . و این خیلی مهمه مخاطبی که انتخاب کردی برای محتوات ، از چه نوع شیوه ارائه ای بیشتر استقبال میکنه . ببین فرض کن یه محتوا تولید کردی که بیشتر به درد ناشنوایان میخوره ، بنظرت میتونه شیوه ارائه این نوع محتوا صوت باشه ؟ (نخند ، چون دیدم که با این همه توضیحی که میدم، بازم عده ای همین اصول ساده رو راعایت نمیکنن) . پس حتما سعی کنید شیوه ارائه محتوا متناسب با مخاطب هدف باشه.
۳- کانال توزیع و نشر محتوا
اولا شاید خیلیها ندونن منظورم از کانالهای توزیع محتوا چیه . ببین دوست من، خیلی راحت و خودمونی بخوام بهت بگم، منظور از کانال توزیع، جا و یه روشی هست که میخای مخاطبت محتوای رو دریافت کنه . مثلا این روزا خیلیها یوتیوب رو برای نشر محتوا انتخاب میکنن. خب پس من زمانی که بدونم میخوام برای یوتیوب تولید محتوا کنم خیلی از فاکتورها برام مهم میشه. مثل اینکه موسیقی که شامل قانون کپی رایت میشه رو استفاده نکنم، یا از قطعه فیلمهای معروف استفاده نکنم ، چون به محض استفاده از این موارد، سریعا هوش مصنوعی یوتیوب اینا رو تشخیص میده و حذفشون میکنه. در صورتی که اگه میخواستم همین ویدیوها رو تیو سایت شخصی یا حتی آپارات به مخاطبم ارائه بدم، هیچ کدوم از مشکلات خصوصا کپی رایت دیگه وجود نداشت .
خیلی از تولید کنندگان محتوا تصور میکنن و با خودشون می گن حالا محتوا رو تولید کنیم ، بعدش برای نشر و توزیعش یه جایی رو انتخاب میکنیم، که با توجه به توضیحاتی که در پاراگراف قبل دادم، کاملا فکر کنم فهمیده باشید که چرا این کار غلطه و باید قبل از شروع به تولید محتوا ، کانال توزیعتون رو مشخص کنید.
۴- قیمت گذاری محتوا
اگه هدفتون از تولید محتوا، فروش محتوا هستش، خیلی خیلی باید به فاکتور شناسایی مخاطب توجه کنید. چون در نهایت مخاطب شما میخواد به شما پول پرداخت کنه . حالا تصور کنید یه محتوای آموزشی بسیار تاپ و کیفیت برای دانشجویان تولید کردید که با توجه به هزینهی بسیار زیادی که برای تولید این محتوای با کیفیت کردید، پیش خودتون یه حساب کتاب میکنید و میگید باید قیمت این پکیج حداقل 3 میلیون تومن باشه تا خرجی که کردم حداقل در بیاد. قافل از اینکه برای 90درصد دانشجوها این مبلغ واقعا قابل پرداخت نیست و با اینکه میدونن دوره شما ، بسیار تاپ هستش ، اما توانایی خریدش رو ندارن و متاسفانه نتیجه ش رو هم همه ما میدونیم که میشه نداشتن فروش کافی و نامیدی و ....
اما اگه از همون اینو در نظر میگرفتی که این محتوای من برای دانشجو هستش و با توجه به اینه این قشر توانایی هزینه بالایی نداره و قیمت پکیج من باید زیر 1 میلیون تومن قیمتش باشه ، شاید خیلی از هزینهها که ضروری نبود رو نمیکردی و قیمت پکیج رو میتونستی پایین تر هم بیاری تا فروش مد نظرت رو داشته باشه .
البته بر عکس این قضیه هم صادقه . مثلا برای مدیری که حقوق ماهیانهش بالای 30 میلیون تومن هستش، اگه بگی قیمت پکیج من 30 هزار تومن بیشتر نیست، مخاطبت با خودش میگه حتما مطالب به درد نخوری داخلش گفته که اینقدر ارزونه.
پس دیدی که شناسایی مخاطب هدف، چقدر در برنامه ریزی شما برای تولید محتوا تاثیر داره . پس از شمایی که این مطلب رو خوندی انتظار دارم قبل از شروع به تولید محتوا، حتما خاطب هدفت رو شناسایی کنی و بعد بر اساس ویژگی های اون مخاطبت براش محتوا تولید کنی.
امیدورام این مطلب به دردت خورده باشه و اگه فکر میکنی ممکنه به درد کس دیگه ای هم بخوره لطفا آدرس این مقاله رو براش در شبکههای اجتماعی به اشتراک بزار، شاید در این اوضاع اقتصادی حداقل جلوی ضرر کسی رو بگیریم.
ارداتمند شما
جواد قاسمی